Kilépés a komfortzónából – és pozitív hatásai

2021. máj. 13.

Te hogy vagy ezzel? Nem mersz munkahelyet váltani, mert szerinted az is ugyanolyan lesz? Évek/évtizedek óta benne vagy a katasztrofális párkapcsolatodban?  Régóta tűröd a rossz szomszédokat? Van valamilyen fóbiád? Kerülöd a pókokat, liftet / zárt helyeket, magas kilátókat, esetleg még az utcára se mész ki? Mersz az életedben tenni bármelyik negatív dolog ellen?

Bevallom, nekem sem megy mindig elsőre kilépni a komfortzónámból.  Pedig csak akkor léphetünk előre és egy szintet felfelé, ha legyőzzük a félelmünket. Szépen sorban az összeset.

Hogy konkrétan mi volt az első, amikor szembementem a félelmemmel és mégis megtettem / változtattam, arra már nem emlékszem. De voltak sorsdöntő lépéseim, amiken talán évekig agyaltam, de egyiket se bántam meg. Többször váltottam szakmát, egymástól teljesen eltérő területekre evezve. Bár mindegyikben megvolt a jó, és a maga idejükben a segítségemre voltak, de több-kevesebb év után eljött az ideje a változtatásnak. Így 30 év alkalmazotti munkaviszony után mertem egyéni vállalkozó lenni, ráadásul egy teljesen új területen. Pedig sokan hülyének néztek, mikor 21 év után felmondtam a „tuti” munkahelyemen.

Vidékről „felmenni” Budapestre, az ismeretlenbe, az is kihívás volt. De vállalni kell a kockázatot, mert aki mer, az nyer!

Azért viszont tettem eleget, hogy a tériszonyomat leküzdjem. Kalandparkokba jártam, és amíg a gyerekek a fák között sorban lehagytak, addig én gondosan kapcsolgatva a karabínereket, csurom vizesre izzadtan, átküzdöttem magam egyik fáról a másikra. De nem adtam fel, számomra egyre extrémebb pályákat próbáltam ki. Próbáltad már Kislődön a megazipline-t? Kívülről szemlélve félelmetes, lecsúszni sokkal könnyebb volt! Már többször csúsztam, és simán megcsinálnám minden nap! Nézd meg a videót a neten! Viszont ha kipróbálod, közben tartsd csukva a szád a bogarak miatt!

Ugyanitt átmenni a tó felett, egymástól kissé távolabb lévő deszkákon, az sem volt olyan vészes, mint amire számítottam. Kikötve ugyan, de leugrani több méter magasról, ott azért várnom kellett 1-2 percet mielőtt elrugaszkodtam. Fák között, vagy tó felett siklani a drótkötélen pedig maga a szabadság!

A lényeg, és a tanulság az: ha belemész a dologba, rájössz: nem is érted, előtte mitől féltél!

Olyan felszabadító érzés lesz utána!  Egy hatalmas teher – a félelem – legördül rólad! Büszke leszel magadra, hiszen legyőzted a Benned élő negatív érzéseket, hitrendszert!

Megszabadulsz attól, ami eddig fogva tartott!

Ha a pókoktól félsz, akkor is segíthet a kalandpark, de a pszichológus, kineziológus talán jobban. Van akit ilyenkor pókok közé tesznek….Te érzed, Neked melyik megoldás lesz a legjobb.

Ha új otthonra vágysz, ha megalázó helyzetben vagy a munkahelyeden / párkapcsolatodban, ha már régóta szeretnél egy másik földrészen élni, ha évek óta vonz egy hivatás: vágj bele! A változás nagyon sok jó dolgot tanít nekünk, és az új helyzet által még több szuper képességünket fedezhetjük fel. Megtapasztaltam az elmúlt években, mennyi jót tanultam az új helyzetek által, még akkor is, ha előtte tartottam tőlük.

 Amíg csak félsz, nem változik semmi, sőt, lehet egyre rosszabb lesz. Ne hagyd, hogy úrrá legyen rajtad a félelem, tegyél meg mindent azért, hogy megszabadulj tőle. Ha kell, kérj segítséget!

Vágj bele az újba, hiszen az hozza jót!

Kép: Artim Beliaikim, Unsplash

Bejelentkezés:

Végh Anikó
e-mail: https://veghaniko.hu/kapcsolat/

telefon: +36 70 332-4401

Címeim:
8200 Veszprém, Akácfa utca
Budapest XII. vagy VII. kerület

Szeretettel várlak!